Handel & middenstand

Poeldijk Rabobank

1958 - RabobankCollectie: W.P.N. de Bruijn

Toon streetview

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar elk dorp had één of meerdere bankgebouwen de één nog imposanter dan de ander, zo ook Poeldijk.
De Boerenleenbank Poeldijk, opgericht in 1905 onder de bezielende leiding van kapelaan J.J. Vollering.

Tijdens de tweede ledenvergadering in het Sint Vincentiusgebouw wordt ervan de leden vereist “dat men den Roomsch – Katholieke godsdienst belijde en zijn gedrag naar zedeleer regele”. Dit levert geen problemen op want Poeldijk is bijna geheel katholiek.

De bank begon in het Sint Vincentiusgebouw, om daar gedurende bijna 35 jaar te zetelen. Vlak voor de tweede wereldoorlog werd de wens voor een eigen gebouw vervuld, men verhuisde naar een tegenover de kerk gelegen winkel met ernaast de kassierswoning.
Na de tweede wereldoorlog begon de wederopbouw, ook voor de bank, deze ging ook mee in de ontwikkelingen en was toe aan een nieuw bankgebouw, met een echte kluis.

Plannen werden er al begin jaren 50 gemaakt maar uiteindelijk werd in 1959 het nieuwe bankgebouw met op de eerst verdieping de kassierswoning, naar een ontwerp van architectenbureau Paardenkoper en Barnhorn uit Lisse, door deken Dijsselbloem ingewijd.
Het is een statig gebouw in een noordelijk neorenaissance met classicistische vormen en een strakke symmetrie. Op het bordes met de trappen stonden jarenlang de plaatselijk notabelen voor het afnemen van de aubades bij Koninginnedag en voor de parades bij de intocht van Sint Nicolaas.

Ook dit gebouw verloor haar functie, in 1985 verrees ernaast een nieuw modern bankgebouw dat qua uitstraling niet kan tippen aan dit monument van Poeldijk.