Landbouw

boerderijvangeest1930

1902 - Boerderij Van Geest (1930)

Toon streetview

Arie van Geest ging hier na zijn trouwen in 1902 wonen. Het land dat bij zijn woning hoorde, lag in drie polders: de Voordijkshoornse Polder, de Klaas Engelbrechtspolder en de Woudse Polder. Van Geest had dertig melkkoeien. De foto van 1930 laat een relatief kleine boerderij zien. Vanaf de Dijkshoornseweg liep een laantje naar de woning.

Op het voorhuis lagen dakpannen; de stal was afgedekt met riet. Tegenover de stal met hooizolder was een hooiberg. Verder stonden op het erf een paardenstal, een wagenschuur en een plee. Voor de woning lag een grote moestuin. Een korte vaarsloot leidde vanaf de Lookwatering naar de boerderij. Op de boerderij werden elf kinderen geboren. De ouders sliepen in een bedstede in de woonkamer, de kinderen sliepen op zolder.

Rond 1930 werd het weiland in de Voordijkshoornse Polder omgezet in tuinderijen voor enkele zonen. Zoon Arend begon een kaashandel in de stal. Kort voor de oorlog maakte de oude boerenwoning plaats voor een nieuw huis. Arend van Geest verhuisde in 1956 naar het Koningin Julianaplein. De firma Benfried heeft het huis vervangen door het huidige kantoorpand, dit wordt tzt gesloopt voor de bouw van een winkelcentrum. Achter op het erf stond aan de Lookwatering de meelfabriek van Van der Ende.

Deze marker komt voor in: