Landbouw

boerderijabbestee1920

1646 - Boerderij Abbestee (1920)

Toon streetview

Aan de Tramkade staat boerderij Abbestee van 1646. De boerderij heeft een L-vorm, die karakteristiek is voor Midden-Delfland. De opkamer met daaronder de melkkelder aan de noordzijde. Hier werd boter en kaas bewaard.

Vanuit het voorhuis was een deur naar de opkamer en de melkkelder. De kastanjebomen zorgden voor verkoeling. Later ging het bedrijf naar het achterhuis en verviel de voordeur, die is rond 1970 weer teruggebracht. Toen is ook de pleisterlaag verwijderd, het fraaie metselwerk werd weer zichtbaar. Aan de noordzijde van de stal bevindt zich een houten vierkante karnmolen.

Van 1912 tot 1968 liep hier de trambaan van de WSM. De toegangsbrug naar de boerderij is van die tijd. Een brandje in 1933 door vonken van een locomotief is de reden van het huidige rode pannendak.

De boerderij zou in de 17e eeuw als schuilkerk zijn gebruikt. De naam Abbestee zou verwijzen naar vader- of godshuis. De golfbaan in de Kerkpolder heeft een einde gemaakt aan het boerenbedrijf. De gebroeders Arkesteijn houden het authentieke karakter met zorg in stand. Het terrein van Abbestee wordt omgeven door een windsingel van wilgen en wallen van takken. Binnen deze beschutting liggen de voormalige koebocht, de boomgaard en de moestuin. Kippen scharrelen op het erf en veel vogels gebruiken de bomen als broeden rustplaats.