Weg- & waterwegen

Baileybrug

1962 - Baileybrug (samengestelde foto)

In 1962 hadden de tuinders Vellekoop en Middelburg hun tuinbouwbedrijven in de Nieuwe Tuinen.
De vrachtauto had ondertussen het veilingvaren onrendabel gemaakt, maar de afvoer van hun producten naar de veiling per vrachtwagen betekende een lange omweg via de smalle ontsluitingsweg van de Nieuwe Tuinen, de Heulstraat en de kijkerweg.

Vellekoop vond tenslotte een oplossing voor dit logistiek probleem. Van een bevriend bouwondernemer kocht hij, samen met Middelburg, een Baileybrug.

Een Baileybrug is een brug die bestaat uit standaardsegmenten en kan als zodanig zeer snel opgebouwd worden. De basis van het ontwerp is een vakwerkbrug. Dit type brug werd in eerste instantie ontworpen voor toepassing door genietroepen van het leger en kan maximaal 60 meter vrij overspannen en zware voertuigen dragen.

De brug werd ontwikkeld door de Brit Donald Bailey die als burger werkzaam was voor het Britse ministerie van Defensie en werd in 1943 in gebruik genomen in Italië. Hierna werd de productie drastisch opgevoerd in zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten. Donald Bailey is voor dit ontwerp geridderd.

Na toestemming van zowel gemeente als het Hoogheemraadschap lieten Vellekoop en Middelburg de brug tegenover hun bedrijven over de Lee aanleggen. Zo verkregen zij een directe en korte verbinding met de Kijkerweg.

De kosten van de brug werden snel terugverdiend door het aanmerkelijk beter bereik van beide bedrijven en de enorme tijdwinst die met deze korte route werd geboekt.
De brug had een totale lengte van 18 meter en lag 1.78 meter boven de waterspiegel.

Op de plek waar eerst de Baileybrug lag, ligt nu een fietsbrug over de Lee.

Deze marker komt voor in: