Tuinbouw

Poeldijk, Wateringseweg

ca. 1880 - Druivenmuur (2017)Fotograaf: A.P.J.M. Lelieveld (HWP)

Toon streetview

In het Westland, dus ook in Poeldijk begon aan het begin van de 18e eeuw de omschakeling van landbouw naar tuinbouw. Dit heeft onlosmakelijk te maken met de komst van pastoor Franciscus Verburch naar Poeldijk. Hij heeft het Westland kennis laten maken met de tuinbouw, en met name de druiventeelt, en het ook gepromoot.

Eén van de in het oog springende en tot op de dag van vandaag nog tastbare herinneringen daaraan zijn de druivenmuren. Deze kom je nog regelmatig tegen in zowel gerestaureerde toestand als vervallen toestand.

In Poeldijk langs de Wateringseweg nabij nummer 85 staat zo’n druivenmuur, waarschijnlijk gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. De eerste muren werden gebouwd om er druiven tegen aan te laten groeien maar later werd er tegen de muren een wand van glas geplaatst voor meer bescherming van de druiven, en om een hogere opbrengst te bewerkstellen. Met het plaatsen van de glazenwand werd de basis gelegen voor de kassen die we heden ten dage in het Westland aanschouwen.

Ook aan de andere zijde van deze druivenmuur staat een kas en z.g. kniekas dit wil zeggen dat er in de constructie een knik zit om meer ruimte te creëren.
Ondanks dat deze muur ca. 125 jaar oud is verkeert hij nog in redelijke staat en daar moeten we zuinig op zijn.