Religie & onderwijs

3-oude-pastorie

1400 - 1500 - Oude Pastorie (circa 1930)

Toon streetview

In 1958 werd de zogenaamde “Oude Pastorie”, een middeleeuws ge-bouw gesloopt. Het lag wat buiten het centrum van ‘s-Gravenzande en verkeerde in niet al te beste staat. Het gebouw moest verdwijnen om ruimte te maken voor woningbouw. Het gebouw lag ongeveer 300 meter van de Dorpskerk, de plek waar in de middeleeuwen de door gravin Machteld gestichte ‘s-Gravenzandse kerk stond. Voor een pastoorshuis is dat ongebruikelijk, hij woonde meestal juist dicht bij de kerk. Een historische verklaring hiervoor hebben wij nog niet gevonden. In deze oude pastorie woonden na de hervorming ‘s-Gravenzandse dominees.

Het oudste deel stak een stuk boven de andere gebouwen uit. De muren daarvan waren opgetrokken uit hergebruikte 13e eeuwse kloostermoppen. Op de bovenverdieping van dit gebouw was een ruimte die waarschijnlijk een huiskapel geweest moet zijn. Gezien de bouwstijl, met onder andere kenmerkende rondboogvensters, moet dit deel van de pastorie gebouwd zijn in de tweede helft van de 15e eeuw. Bij de sloop werden op de muren middeleeuwse wand¬schilderingen aangetroffen die erop duidden dat dit deel van het gebouw vroeger een religieuze functie had.

Rond 1950 was het gebouw onbewoonbaar geworden, de bewoners zakten door de vloeren, de kelder stond onder water en het behang bladderde van de muren. Het houtwerk van de bedsteden en ook de muren zaten vol met zwam. Helaas is toen ondanks de monumentale waarde besloten het te slopen.