Wonen

211 RECHTSPRAAK 02

1250 - Middeleeuwse rechtspraak en Galgenwei

In het voormalige stadhuis van ’s-Gravenzande hing een schilderij met de voorstelling van vrouwe Justitia met links er op de kerk van ‘s-Gravenzande . Dit schilderij zal in vroeger eeuwen in het stadhuis in de zaal gehangen hebben waar recht gesproken werd.

Schilderij van Vrouwe Justitia

Schilderij van Vrouwe Justitia

’s-Gravenzande kreeg in 1246 op aanraden van Gravin Machteld stadsrechten van haar zoon graaf Willem II. Daardoor was het stadsbestuur onder andere bevoegd om recht te spreken, men kon zelfs de doodstraf opleggen. Op de hoek van de Kerkelaan stond de schandpaal, waaraan poorters die een licht vergrijp gepleegd hadden konden worden vastgezet. Ook kon men opgesloten worden in de stadsgevangenis, het hok onder het stadhuis.

Als er een halsmisdaad was gepleegd kon de doodstraf worden opgelegd.  Schout en schepenen van ’s-Gravenzande hebben deze zware straf overigens niet vaak uitgesproken.

De galg van ‘s-Gravenzande stond aan de Monsterseweg op de galgenweide tot afschrikwekkend voorbeeld voor reizigers die vanuit Monster naar ’s-Gravenzande kwamen. Deze galgenwei lag ongeveer tegenover het huidige tuincentrum Intratuin. Later is de galg verplaatst naar de Kapittelduinen aan het eind van de Nieuwlandse dijk.

Deze marker komt voor in: