Religie & onderwijs

RK kerk met pastorie

1792 - RK Machutuskerk en pastorie (1950)

Van de buitenplaats Kruithof aan de Choorstraat, eigendom van Klaas Thoen, wordt in 1791 een klein gedeelte bestemd voor de bouw van een kerkje van 17 meter lang en 8 meter breed.
Het was een bijkerk van Poeldijk, gewijd aan bisschip Machutus.
Het gebouwtje mocht uiterlijk niet op een kerk lijken.

In 1803 wordt de kerk een zelfstandige statie.
Met financiƫle steun van koning Willem I, rijkssubsidie en goedkeuring van het ministerie van Waterstaat volgt in 1831 de bouw van een nieuwe kerk met een toren.

Het is een zogenaamde Waterstaatskerk.
In 1857 volgde de aanleg van een eigen begraafplaats en in een paar jaar later werd de kerk ingrijpend verbouwd en uitgebreid, waarbij zij haar tegenwoordige uiterlijk kreeg.

Uit die tijd stammen onder meer de luidklok, het Machutusbeeld in de torennis, de drie altaren (afkomstig uit de kerk van Rijpwetering), de communiebanken (uit een kerk in Bergen op Zoom), de schildering op het hoofdaltaat en de ramen aan weerszijden daarvan.

Het eerste pastoorshuis na de Reformatie werd in 1803 gebouwd op het terrein van buitenplaats Kruithof, waar sinds 1791 ook het eerste kerkje stond. Deze pastorie werd in 1909 vervangen door nieuwbouw naast de huidige kerk.

De Rijswijkse architect J. Dolkens maakte het ontwerp. De plaatselijke metselaar-aannemer A. Franke en timmerman N. Luiten namen de bouwwerkzaamheden voor hun rekening.
D. Onderwater legde, voor die tijd heel modern, 21 lichtpunten aan ten behoeve van het elektrisch licht.
Tegenwoordig wordt de pastorie niet meer bewoond en is het parochiesecretariaat er gevestigd.