Vrije tijd

Lierse ijskoningen

1999 - De Lierse ijskoningen (1999)

In 1999 werd aan de oever van de Lee, naast de Kerklaanbrug, een bronzen standbeeld onthuld van twee schaatsende mannen op een betonnen voetstuk.
Het heeft als titel “De Lierse ijskoningen”.
De twee mannen zijn Piet Keijzer en Kees Broekman, grondleggers van het succes van de schaatssport in Nederland.

Piet Keijzer was echter de eerste die De Lier op de kaart zette met buitengewone prestaties op de schaatsbaan.
De in 1918 geboren Keijzer is met een leeftijd van 21 jaar de jongste Elfstedentochtwinnaar ooit.

De Elfstedentocht van 1940 kende een bijzondere ontknoping, omdat liefst vijf schaatsers werden uitgeroepen tot winnaar. Keijzer had samen met Auke Adema, Durk van der Duim, Cor Jongert en Sjouke Westra afgesproken gezamenlijk te finishen – een afspraak die de boeken in ging als het ‘Pact van Dokkum’.
Adema leek de afspraak te verbreken met een sprint, waarna Keijzer hem achterhaalde en als eerste over de streep kwam. De organisatie van de Elfstedentocht besloot het vijftal tot gezamenlijke winnaar uit te roepen. Bij de huldiging in het provinciehuis gaf Adema, die door de alfabetische volgorde nummer 1 was, toe dat de eer voor Keijzer moest zijn.

Dat Keijzer de eer moest delen bij deze ’tocht der tochten’ motiveerde hem om kampioen te worden op de lange baan. ,,Ik zal ze laten zien dat ik een houtje kan schaatsen.”
En dat lukte. In 1946 werd Keijzer Nederlands kampioen allround. Op zijn – naar eigen zeggen bescheiden – palmares reiken de twee belangrijkste Nederlandse prijzen, al had hij zelf graag nóg een prijs gewonnen: het wereldkampioenschap.
Toen zijn vader echter overleed in 1947, moest hij de boerderij overnemen en kon hij het WK op zijn buik schrijven.

Toen het succes van Keijzer ten einde kwam, werkte een andere Lierenaar zich naar de top.
Op het NK waar Keijzer kampioen werd, werd de 18-jarige Kees Broekman – op geleende schaatsen – tweede op de 10 kilometer en vijfde in het eindklassement.

Het bleek de opmars naar veel meer.
In 1948 won Broekman onder meer de 5 en de 10 kilometer bij het WK allround, waar hij als vierde eindigde in het klassement.
Vier jaar later won Broekman de eerste Nederlandse medaille ooit op de Winterspelen: zilver op de 5.000 meter op 11 seconden van de Noorse alleenheerser Hjalmar Andersen.
Ook bij de 10.000 meter werd Broekman op gepaste afstand tweede achter de feilloze Noor.

Het hoogtepunt in de carrière van de eerste naoorlogse schaatstopper uit Nederland was de winst van het EK allround op 1 februari 1953 in het Noorse Hamar.
Dit succes kreeg echter nauwelijks aandacht, omdat het kampioenschap samenviel met de watersnoodramp.
Broekman reed uiteindelijk twaalf WK’s, veertien EK’s en was viermaal actief op de Olympische Spelen.

Broekman overleed op 8 november 1992 op 65-jarige leeftijd in Berlijn.
Keijzer overleed op 19 juli 2008 op 89-jarige leeftijd in Leersum,

 

Deze marker komt voor in: